post

Nyt elværk og batteribank i Sy-Barolo

Vores batteribank i Baralo er efter 9 års intensiv brug, efterhånden ved at blive lidt slatten, så derfor har vi besluttet at udskifte batterierne og samtidigt installere et nyt “kraftværk” bestående af 4 solceller der bliver monteret på vores targabøjle.

Jeg ved mange kombinere solceller med vindmølle, hvilket vi også gjorde på vores første tur til Caribien. Vi havde en kraftig vindmølle der skulle kunne lave op til 3-400W, men det meste af tiden stod den bare og “piftede” (læs larmede) uden egentlig at lave ret meget strøm.
Som det fleste langturssejlere foretrækker vi også at sejle med vinden og her er den relative vindhastighed, så lav at møllen ikke laver ret meget strøm, hvis overhovedet noget.
Men det gjorde vores enkelt solcelle og det gjorde den helt lydløst.
Det er rigtigt at vindmøllen kan lave strøm når vi sejler med vinden foran fortværs eller ligger for anker, men de fleste af de møller der er noget effekt i, larmer så meget at man alligevel ikke gider høre på dem om natten og derfor stopper dem. Derfor ender det tit med at vindmøllen kun producere strøm om dagen, når besætningen ellers gider høre på den.
Med baggrund i denne erfaring har vi valgt kun at have solceller, som vores nye kraftværk ombord på Barolo.

Batteribanken der består af 2 x 200 Ah AGM batterier til forbrug og 1 x 105 Ah AGM til motorstart, installerde jeg i sidste weekend og resultatet kan ses herunder:

IMAG1622

De 2 stk 200 Ah batterier passer perfekt ved siden af i den tværgående kistebænk op mod kortbordet, hvilket betyder at de 129 kg som batterierne vejer er centreret så tæt på midt skibs som muligt. Batterierne er fastgjort med kraftige teak lister og stålklemmer, således at de kan tåle en knockdown uden de flytter sig (det håber jeg aldrig sker).
Under vores søgen efter de rette batterier fandt vi ud af at der er endog meget stor prisforskel på AGM batterier som vi søgte. Det endte med at vi købte dem ved et firma i tyskland der hedder kfz-batterien24.de, her kunne vi købe batterierne adskillige tusinde dkr under laveste danske tilbud. Nu håber vi så bare at kvaliteten også er Ok, men det må tiden vise.

Solcellerne og MPPT laderen der skal fylde batterierne med dejlig sol energi er også købt hjem, så nu venter vi bare på at få targa bøjlen produceret. Produktion af targa bøjlen regner vi med starter her i julen, så den kan nå at blive elektropoleret og monteret inden Barolo skal i vandet til foråret.
Sol panelerne er på i alt 400W og skulle kunne holde os fri af landstrøm med en god margen.

IMAG1618

Her ses Heine ved siden af “Kraftværket”