post

Hente vejrfiler via email

I dag er det mere eller mindre normen at sejlere checker vejrudsigten via deres smartphone eller tablet. Der findes en masse Apps eller hjemmesider hvor man kan hente specifikke vejrudsigter for sejlere.
Her kan bl.a nævnes følgende af mange:

Fælles for dem alle er imidlertid at der kræves en bredbånds forbindelse for hente de nødvendige data.

Når man sejler langt ude på havet er der ikke dækning for 3G eller 4G data forbindelser som vi kender fra vore mobil telefoner. Skal man have bredbånd på havet må man f.eks. anskaffe Inmjarsat udstyr, som både er dyrt i anskaffelse og i brug.

Det fleste langturs sejlere anvender  enten Iridium sattellit telefoner eller en SSB radio til at kommunikere med omverdenen. Det er muligt at sende eller modtage emails via begge systemer, men fælles for dem begge er at data hastigheden er meget langsom, sammenlignes med vores hjemlige bredbåndsforbindelser.

Men det er dog stadig muligt at hente vejrdata, via en meget langsom bredbåndsforbindelse. Det kræver dog at man har et program der kan vises indholdet af grip filer, som er en fil med koncentreret vejr information for et nærmere specificeret område. Grib filer kan hentes via specielle programmer men også via email.

Se mere om Grib filer her:


Ombord på Barolo havde vi en Iridium sattellit telfon, som vi bl.a. brugte til at hente vejrkort, som vi kunne se i MaxSea eller OpenCPN:

vejr-kort

Vejr filerne hentede vi ved at sende en email hvor vi spurgte serveren i den anden ende om  en grib fil for et geografisk område, som vi selv specificerede via indholdet i mail. Se herunder:

grip-query-mail

 

Efter mailen var afsendt, ventede vi 5-10 minutter inden vi igen hentede mail via satellit telefonen. Nu havde vejr serveren ved saildocs svaret på vores mail og sendt os en mail hvor den ønskede grib fil var vedhæftet. Se svare mailen herunder:

grip-query-reply

 

Den vedhæftede fil kunne vi nu gemme og se via en Grib viewer. Vi brugte MaxSea eller OpenCPN da man her kan få den lagt henover søkortet.